Mijn verhaal

Hoe je jezelf in de weg kunt zitten,
weet ik uit eigen ervaring.
Toen ik 53 jaar werd, dacht ik: ’Wat wil ik het allerliefst voor mijn verjaardag?’ Ik wilde al zolang 5 km kunnen hardlopen. Het leek me fijn om dat tot mijn basisconditie te kunnen rekenen. Verhaaltjes genoeg: want 50+ en overgewicht. Ik kreeg als cadeau 10x Personal Training voor mijn verjaardag.
De 1e keer vond ik doodeng. Ik meldde me op de afgesproken plek bij mijn trainer. Ik had de lat voor mezelf inmiddels zo hoog gelegd, ik kon alleen nog maar falen. De emoties zaten hoog. Steve, mijn trainer zei: ‘Kom we beginnen gewoon’. Hij gaf me zelfvertrouwen en het lukte. Mijn lijf kon het allang. Het werden geen vijf maar zelfs acht kilometer. Maar eigenlijk is het lopen van die afstand niet mijn grootste overwinning. Het feit dat ik ondanks al mijn belemmeringen had toegegeven aan dat verlangen, maakte me zo blij. Wat die beslissing van toen in gang heeft gezet, is met geen pen te beschrijven. Dat gun ik iedereen.
Ik wil je graag ondersteunen en je voorbij je grenzen laten kijken. Geloof me je krijgt er geen spijt van. Kom van die bank en neem je leven in eigen hand. Elke stap die je zet is het begin van een nieuw hoofdstuk in jouw leven, zowel qua werk als privé’.

De rol van Familie
Door mijn werk als journalist, waarin ik zoveel verhalen van mensen heb mogen vastleggen, merk ik dat de bron van frustratie, kracht en eigenheid vaak verborgen ligt in het narratief van een familie. Families dragen in hun geschiedenis een wijsheid met zich mee, die wanneer je die in kaart brengt nieuwe aanknopingspunten biedt voor de toekomst. Hoe is je familie georganiseerd, op welke pijlers is je familie gebouwd? Welke breuklijnen in de tijd heeft jouw familiegeschiedenis bepaald? (denk bijvoorbeeld aan migratie, scheiding, verhuizing, overlijden, werkeloosheid). Wat zijn onuitgesproken normen en waarden waaraan iedereen zich dient te conformeren? Wie hebben de leiding?
Of het nu over carrièrekansen gaat, over afvallen of over je relaties, ieder mens heeft zijn eigen thema’s die steeds terugkeren. Denk aan perfectionisme, pleasen, minderwaardig voelen, geen ‘nee’ durven zeggen, zelfkritiek.
Vaak zijn die patronen ontstaan in je kindertijd. De onderliggende behoefte houdt vaak verband met een groot verlangen naar aandacht, erkenning, liefde. Ieder mens wil zich gezien voelen. Als je je dat realiseert en kunt zien waar erkenning nodig is, ontstaat er ruimte voor een nieuw perspectief. Dan kun je dingen anders gaan doen. Want ‘elke stem die gehoord wordt, kan zwijgen’.