Over Denise
Denise van Laar
Coach | journalist | Programmamaker
Naast coach is Denise van Laar werkzaam als journalist en programmamaker. Na de School voor de Journalistiek en de studie Theater-, Film- en Televisiewetenschap is zij als mediamaker aan de slag gegaan binnen de omroep. Levensverhalen van mensen in de context van hun geschiedenis hebben altijd haar interesse gehad.
De jaren bij de televisie hebben haar veel geleerd over de manier waarop mensen in het leven staan, wat voor hen van waarde is, wat hen drijft, wat hen verlamt en hoe zij omgaan met tegenslagen. Hoewel de rol als slachtoffer bij iedereen op de loer ligt, probeert ze altijd aan te haken bij mensen hun veerkracht en vooral ook te kijken naar wat wel goed gaat. Daarnaast heeft Denise een mediation opleiding gevolgd en koos zij voor de gerenommeerde coach- en counselingopleiding van ‘Europees Instituut de Baak’.
Aangesloten bij
Coaching
Dirk de Wachter, de Belgische psychiater die ons regelmatig voorhoudt dat lijden ook bij het leven hoort en het leven niet alleen maar leuk is, schetste de huidige tijd als volgt:
‘Ik vergelijk onze tijdgeest met een speedboot, TINA: There Is No Alternative. De boot vaart heel snel, en vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnum flessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen kirren van plezier. Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. Door het geraas horen de success boys dat niet. En achter die speedboot varen wij, de psychiaters en de psychologen, in rubberbootjes. Wij vissen de overboord gevallen sukkelaars op en geven ze droge kleren. Maar onze rubberbootjes kunnen amper volgen, zodat het heel moeilijk is om de patiënten weer op de speedboot te krijgen. De overheid zegt nu dat de boot nog harder mag varen en de rubberbootjes te duur zijn.’
‘Nee’, zegt De Wachter, die speedboot moet trager varen en achteraan moet een stevige reling komen zodat mensen niet in het water terecht komen. Want de meeste mensen hebben geen psychiatrische afwijking maar zijn gewoon mensen die de ratrace niet meer aankunnen. (Humo 2019)
Ik denk dat mensen na een aantal coachgesprekken al weer een heel eind op weg geholpen kunnen worden om de regie over hun leven weer terug te pakken.
Aangesloten bij
Docent HBO
Met 25 jaar media ervaring op het gebied van (eind)redactie, research, regie, productie en storytelling binnen en buiten de Nederlandse Publieke Omroep, mag ik mijn kennis ook doorgeven op de HBO opleiding journalistiek. Ik geef ‘televisie journalistiek’ aan de Christelijke Hoge School Ede (CHE). Wat word ik blij van de creativiteit en kundigheid van deze ‘digital natives’. Wederzijds leren. Ik heb meer ervaring, loop al langer mee en weet hoe je een verhaal vertelt maar de snelheid waarmee studenten alle technologische vernieuwingen adapteren, zet elke docent op achterstand. Naast het bijbrengen van de Wie Wat Waar Waarom Wanneer en Hoe vragen waar elk journalistieke productie aan moet voldoen, gebeurt er zoveel meer. Ben vaak oprecht geraakt wanneer dat wat besproken is in de les, tot uitdrukking komt in werk van de studenten. En vaak is daar nog iets aan toegevoegd. Als 1 +1 ineens 3 drie wordt. De minor Documentaire en het vak Formatontwikkeling zijn wat dat betreft echt een ‘spekkie voor dit bekkie’.